RJEŠENJA ZA SVAKU VRSTU INDUSTRIJE

Kako komprimirani zrak utječe na kvalitetu Vašeg proizvoda?

Pobliže razmatramo upotrebu komprimiranog zraka u proizvodnji i objašnjavamo što bi proizvođači trebali uzeti u obzir kako bi izbjegli kontaminaciju komprimiranog zraka i krajnjeg proizvoda. Predstavljamo relevantne smjernice i standarde te pokazujemo kakvu štetu može nanijeti potrošačima i tvrtkama kontaminirani komprimirani zrak.

U procesu proizvodnje, osim sirovine, prevoze se i međuproizvodi i krajnji proizvodi iz jedne faze procesa u drugu. Na primjer, ne samo sastojci za čokoladu, već i proizvedena kakao masa transportiraju se pneumatski. Za njihovo izbacivanje iz cjevovoda također je potreban komprimirani zrak.

Komprimirani zrak koji se koristi u procesima proizvodnje i obrade prehrambenih proizvoda uvijek mora biti bez ulja i klica, budući da dolazi u izravan kontakt s proizvodom.

Stoga je potrebna odgovarajuća obrada komprimiranog zraka, npr. sa sterilnim filtrom za izravan kontakt s proizvodom. Budući da ne postoje zahtjevi za nadzor komprimiranog zraka, proizvođači su odgovorni i trebaju implementirati odgovarajuće upravljanje opasnostima i rizicima (HACCP).

Kontinuirano praćenje kvalitete komprimiranog zraka osigurava sigurnost procesa i smanjuje neispravnu proizvodnju. To se lako može dogoditi, na primjer, u kontekstu proizvodnje sladoleda. U osnovnu masu sladoleda upuhuje se komprimirani zrak kako bi bila kremastija. Ako komprimirani zrak nema potrebnu klasu čistoće, to negativno utječe na konzistenciju sladoleda.

Komprimirani zrak koristi se i u dodatnim procesima, između ostalog za hlađenje pekarskih proizvoda i čokolade, ispuhivanje tijesta i ostataka čokolade, prskanje i glaziranje proizvoda od tijesta te za premazivanje proizvoda od krumpira.

Osim toga, komprimirani zrak se može koristiti za čišćenje, ispuhivanje oblika, za CIP čišćenje proizvodnih pogona ili sustava ili za pranje voća i povrća. Ovime se komprimirani zrak usmjerava u vodu kako bi se kretala i postigla bolje učinke pranja.

FILTERI, ODVAJAČ KONDENZATA, SUŠAČI

Zastupnici smo njemačke firme BEKO TECHNOLOGIES, vodećeg proizvođača opreme za kvalitetu zraka. 

BEKO TECHNOLOGIES je jedini proizvođač na tržištu koji nudi cjelokupni asortiman komponenti za obradu komprimiranog zraka.

MJERENJE KVALITETE ZRAKA

Zrak koji ulazi u kompresor nije čist. U sebi sadrži razne čestice prljavštine, kapljice vode, uljne aerosole i ostale čestice. 

Razne grane industrije u svojim poslovnim procesima moraju zadovoljavati određene standarde kvalitete zraka (klase). Nudimo pomoć pri izradi UNUTARNJE SPECIFIKACIJE.

To se posebno odnosi na PREHRAMBENU I FARMACEUTSKU INDUSTRIJU.

KOMPRIMIRANI ZRAK U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI

FILTERI, ODVAJAČ KONDENZATA, SUŠAČI

Prehrambena industrija koristi komprimirani zrak u gotovo svakom proizvodnom procesu. Nečistoće u komprimiranom zraku, kao što su virusi, bakterije, gljivice, kvasci, mineralna ulja, ulja, čestice ili plinovi mogu kontaminirati hranu.

Komprimirani zrak je jedan od najčešćih ulaza kontaminiranih čestica u proces proizvodnje. Mnogi proizvođači hrane komprimirani zrak smatraju samo izvorom energije u svojim proizvodnim procesima. Kao rezultat toga, mediju se ne pridaje dovoljno pažnje u mjerama za analizu opasnosti i smanjenje rizika.

TRANSPORT – komprimirani zrak se koristi za prijevoz sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda. Npr. u proizvodnji čokolade, pneumatski se prenose sastojci, ali i kakao masa. Također, komprimirani zrak se koristi i za odvajanje od cijevi (punjenja).

PROIZVODNJA – u komprimirani zrak koji se koristi u procesima obrade i proizvodnje ne smije u sebi imati ulje ili viruse. Stoga, gdje komprimirani zrak dolazi u doticaj s hranom, potrebno je instalirati odgovarajući sustav obrade zraka, sa sterilnim filterima. 

Svaki je proizvođač odgovoran za kvalitetu svojih proizvoda i preporučuje se uvesti odgovarajuću kontrolu rizika i opasnosti (HACCP).

Kontinuirani monitoring komprimiranog zraka osigurava sigurnost procesa i uvelike smanjuje greške u proizvodnji.